Slavernij zorgt voor sprintsuccessen

De laatste jaren worden de sprintonderdelen in de atletieksport gedomineerd door donkere atleten uit Amerika en Jamaica. Vooral de Jamaicanen zijn sterk in opkomst. Voormalig sprinter Michael Johnson vindt het tijd worden dat onderzocht wordt hoe dit komt. Hij denkt dat de afstammelingen van de slaven een bepaald atletisch gen hebben.

 Wetenschappers geloven dat afstammelingen van de slaven inderdaad sterker zijn. Alleen de sterkste Afrikanen werden geselecteerd en met boten naar onder andere Amerika en Jamaica vervoerd. Opmerkelijk is hierbij dat de reis naar Jamaica het allerzwaarst was. Aan boord van het schip was nauwelijks zuurstof. Alleen de sterkste slaven overleefden zo’n reis.

Dit is een verklaring voor het succes van de Jamaicaanse sprinters die (nog) niet onderbouwd is. Maar er is zeker verschil tussen bevolkingsgroepen en hun beste discipline in de atletieksport. Zo komen uit landen als Ethiopië en Kenia veel goede lopers op de lange afstanden, maar een succesvolle kogelstoter uit die landen hebben we nog niet eerder gezien. En voor een wereldrecord op de sprint door een blanke atleet moeten we terug naar 1960.

Lichaamsbouw
Uit onderzoek is al wel gebleken dat Afrikanen of Afro-Amerikanen een andere lichaamsbouw hebben waardoor ze bijvoorbeeld sneller kunnen sprinten. En de Afrikaanse lopers hebben een lichter onderbeen dat ervoor zorgt dat lange afstanden makkelijker en sneller te volbrengen zijn. Waar dit verschil vandaan komt, dat is nog nooit bewezen. Sommige wijzen bij de sprinters naar hun afkomst uit de ghetto’s en nu dus ook naar het verleden en de slavernij. Het is een theorie die als je er goed over nadenkt ook nog eens hout snijdt. Op die manier is er dan toch iets goed voortgekomen uit de slavernij, al is dat volgens Johnson moeilijk om te horen.

Bron: Daily Mail
Foto: Wikipedia/Francesco Cataldo  

Lees ook:Sprintregels
Lees ook:Bied op camera gebruikt door Bolt
Lees ook:OS: dag 8 – 4×100 meter mannen
Lees ook:Strijd op 100 meter sprint
Lees ook:OS: dag 7 – 4×100 meter vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>