Van 10.6 naar 9.58 sec in 100 jaar

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat er voor het eerst een record vastgelegd werd op de 100 meter sprint. Donald Lippincott was de eerste wereldrecord houder met een tijd van 10.6 sec. Dit record bleef zo’n 8 jaar in de boeken staan. Over de jaren werd er steeds een tiende van een seconde afgehaald door andere atleten. Later werd dat nog nauwkeuriger met honderdsten.

In 100 jaar tijd hebben 44 mannen het record in handen gehad of geëvenaard. Zij mochten zich de snelste man van de wereld noemen. De 100 meter sprint heeft iets heroïsch. Het gebeurt vaak dat de snelste mannen van de wereld bijnamen krijgen, zoals Usain Bolt, die lightning Bolt genoemd wordt.

De meeste wereldrecordhouders op de sprint waren Amerikanen. Nu staat het huidige record alweer bijna drie jaar op naam van de Jamaicaanse Usain Bolt met 9,58 sec. Het is wachten tot hij weer een keertje sneller loopt of totdat er een nieuwe sprintheld opstaat. Misschien wel zijn grootste concurrent Yohan Blake.

Bron: IAAF
Foto: Flickr/Brunel University

Lees ook:Bolt gunt Blake wildcard
Lees ook:Wilson Chebet wint marathon Amsterdam
Lees ook:Bied op camera gebruikt door Bolt
Lees ook:Bolt in vorm
Lees ook:Wie wordt atleet van het jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>