Bolt: held of mythe?

Iedere keer als Usain Bolt de atletiekbaan betreed, lijkt men wonderen te verwachten. Hij is een goede sprinter die keer op keer weet te presteren. Hij wint over het algemeen zijn race en doet dat met aandacht voor het publiek. Hij zette de sport een beetje op de kaart.

Atletiek is gewoon niet de meest sexy sport en legt het op televisie vaak af tegen populairdere sporten zoals voetbal. De kanjers van de atletiek leven redelijk anoniem. De term atletiekvrouwen bestaat bijvoorbeeld niet. Van Bolt weten we dat hij hard kan sprinten en daar houdt het op. Ja, we zien ook dat hij een show maakt van zijn wedstrijden.

Dat maakt Bolt gelijk zo aantrekkelijk. Voorheen waren sprinters een beetje macho mannen die rondkeken alsof het ze allemaal niet zo heel veel kon schelen. Neem Maurice Green. Hij liep als een soort wilde poema over de baan aan de start. Bolt neemt de moeite om te zwaaien, een handkus uit te delen of een ander gek gebaar te maken richting camera.

Zorgt dit ervoor dat Bolt zo mateloos populair is en dat alle ogen op hem gericht zijn. Als hij de baan betreedt gaat het publiek op de banken. En dat terwijl zijn beste prestaties alweer vier jaar terug gelopen zijn. Op spectaculaire wijze verpulverde hij tijdens de Olympische Spelen in 2008 het wereldrecord op zowel de 100 als 200 meter. Daarna bleef het op dat vlak stil.

Hoe zit het nu? Hij is nog steeds sneller dan de rest. Of is dat zelfs dit jaar niet zo. Er zijn sterke lopers die op de titel azen. En de media let vooral op Bolt.  Kan de sprinter uit Jamaica vlammen en een ongelofelijke tijd neerzetten of lagen zijn gloriedagen vier jaar geleden?

Foto: Wikipedia/Erik van Leeuwen

Lees ook:OS: dag 2 -100 meter sprint
Lees ook:Wie kan er een medaille winnen?
Lees ook:Bolt in vorm
Lees ook:Bolt start niet op 4×400
Lees ook:Bied op camera gebruikt door Bolt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>