Minder vrouwen in rolstoel marathons

Onderzoekers hebben gekeken naar de resultaten van de Oita International Wheelchair Marathon tussen 1983 en 2011. Ze deden dit om te onderzoeken of er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen die deelnemen en hoe zich dit verhoudt tussen deelnemers aan een marathon die wel kunnen lopen.


Door alleen de deelnemers te tellen kwamen de onderzoekers tot een opmerkelijk beeld. In de jaren van 1983 tot en met 2011 finishten 3566 mannen en slechts 180 vrouwen de marathon.

Uit de gegevens kwam duidelijk naar voren dat het aantal deelnemers aan de rolstoelmarathon in Japan aan het einde van de jaren negentig afnam. Terwijl het aantal lopers aan bekende marathons juist toeneemt. Vooral veertigers lopen steeds vaker marathons.

Het aantal vrouwen dat meedoet aan de rolstoelmarathon is ongeveer 5% van de het totale deelnemersveld, terwijl dat voor lopende vrouwen bij de marathon van New York 30% is. Het is niet duidelijk waarom vrouwen minder vaak meedoen. Ze hebben toegang tot dezelfde trainingsfaciliteiten als de mannen. De onderzoekers denken dat het vooral met sociale factoren (familie, huishouden, kinderen)  te maken heeft.

Ook blijven de verschillen tussen mannen en vrouwen groter dan bij lopers. Hier zijn de mannen en vrouwen in de loop der jaren dichter bij elkaar gekomen. De toptijden van de rolstoelers zijn sinds het eind van de jaren negentig nauwelijks verbeterd.

De onderzoekers hebben de feiten vastgesteld en zijn geïnteresseerd in de onderliggende verklaringen. Een eventueel vervolgonderzoek zou licht moeten werpen op de grote verschillen tussen mannen en vrouwen die in een rolstoel deelnemen aan een marathon.

Bron: Open Access Journal of Sports Medicine
Foto: Flickr/Zadoc the Priest

Lees ook:Lopers leven langer
Lees ook:Lopen in alle 50 staten
Lees ook:Lobby voor gelijkheid vrouwen
Lees ook:Chicago: marathon voor vrouwen
Lees ook:Michelle Jenneke populairste hordenloopster

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>