Zijn hardlopers lelijk?

Marijn de Vries, profwielrenster, is tijdens haar rondjes fietsen tot een opmerkelijke conclusie gekomen: hardlopers zijn lelijk. In haar column voor HP/De tijd generaliseert ze en beschrijft ze de gemiddelde hardloper als een rood aangelopen zwoegende massa lellend mens. Niet fraai om naar te kijken.

Nu is het een column en kun je daarin de situatie uitvergroten zoveel je wilt. Maar heel in de verte heeft ze wel een beetje een punt. Hardlopen is bij uitstek een sport waarbij de zwaarte aan het gezicht af te lezen is. Het is een sport waarbij je het hele eigen lichaam op sleeptouw neemt en dat kost energie en moeite. Het is ook een sport waarin iedereen graag harder en verder wil.

Dat is in de wielersport natuurlijk ook zo, maar daar doen alleen de benen het werk. De rest van het lichaam hoeft niet zo heel erg mee te doen. Je neemt voldoende water en energiereepjes mee om je lichaamsenergie op peil te houden en dan is het niet zo gek dat je er na een training minder verlept uitziet dan een hardloper.

Maar hardlopers heb je in alle soorten en maten. En er zijn er genoeg die met een redelijk ontspannen gezicht hun rondjes lopen. Op de atletiekbaan zie je sprinters (m/v) die echt niet onooglijk zijn. Er zijn er zelfs bij die knap zijn en die aandacht trekken, zoals Michelle Jenkins die een YouTube hit te pakken had.

En een hardloper kan er tijdens de sport bezweten en daardoor minder mooi uitzien. Dat betekent niet dat na een cooling down of een douche alleen maar lelijke mensen overblijven. Er zijn meer situaties in het leven waarbij men een grote inspanning levert en er daardoor niet al te florissant uitziet. Dan zou je ook kunnen stellen dat alle vrouwen die bevallen lelijk zijn. Maar wat heb je aan dat soort uitspraken. Sporten we om er mooi uit te zien? Dat lijkt me niet. Je sport om je beter te voelen en omdat je het leuk vindt. Na zo’n training waardoor je er misschien volkomen verlept uitziet, is het gevoel van voldoening des te groter.

Dus Marijn de Vries, het is wat voorbarig om alle hardlopers op te roepen over te stappen op  fietsen. Want ook over de wielrenner zou je een column kunnen schrijven. Te beginnen met de man van middelbare leeftijd met bijbehorende buik die zich in een strak pak hijst om op een fiets te zitten in een houding waarbij de buik gezellig op de stang rust. Ieder zijn sport zullen we maar zeggen.

Foto: Flickr/Katielann12

Lees ook:Wellness en hardlopen
Lees ook:Gezondheid toeschouwers neemt af
Lees ook:Nieuwe vereniging in Zeeland
Lees ook:Dier belaagt hardloper
Lees ook:Butter naar Boston

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>