OS: dag 10 – marathon mannen

Alweer de laatste dag voor de atletiek op de olympische spelen. Het klassieke onderdeel bij uitstek heeft de eer om af te sluiten: de marathon voor de mannen. In Kenia is er al het behoorlijk wat over gesteggeld. De wereldrecordhouder is niet geselecteerd. Er is gekozen voor de mannen die dit jaar al goed gepresteerd hebben.

Het is natuurlijk afwachten hoe dit uit gaat pakken voor Kenia. Een marathon is lang en de concurrentie is ook sterk. De Ethiopiërs staan bijna net zo vaak hoog geklasseerd in de ranglijst van dit seizoen.

Kenia of Ethopië?
Het lijkt bijna een uitgemaakt zaak te zijn. Er moeten heel rare dingen gebeuren willen de nummers één, twee en drie niet uit Kenia of Ethiopië komen. Het is de vraag of de lopers voor hun eigen geluk gaan of dat er hier en daar onderling samengewerkt kan worden. Op een wedstrijd als deze moeten de lopers het sowieso zelf opbouwen, want gangmakers zijn er niet.
Snelle tijden
Een mooie afsluiter zou natuurlijk een toptijd zijn. Het parcours is zeer geschikt voor snelle tijden. Maar eerlijk is eerlijk, die worden vaak gelopen met behulp van een haas. Tijdens een wedstrijd als de olympische spelen ligt het tempo over het algemeen wat lager. De winnaar van 2008 liep ‘slechts’ 2.06.32 uur en met 2.10.00 was het in 2008 mogelijk om een derde plek te veroveren.

Wanjiru
De olympisch kampioen van 2008 is er niet meer bij. Samuel Wanjiru viel onder verdachte omstandigheden van het balkon van zijn huis en overleed aan zijn verwondingen. Hij kan zijn olympische titel én record niet meer verdedigen.

Nederlanders
Nederland won overigens nog nooit een olympische medaille op de marathon. Dit jaar zijn er geen Nederlanders die in actie komen op deze afstand. Koen Raymaekers kwam in Rotterdam ongeveer een halve minuut te laat binnen om zich te kunnen kwalificeren voor de Londen.

Foto: Wikipedia

Lees ook:Kibet twaalfde op seizoenslijst
Lees ook:Te veel Keniaanse favorieten
Lees ook:Boeken over marathonlopers
Lees ook:Miranda Boonstra misschien toch naar Spelen
Lees ook:Rennen door de Alpen

1 Reacties // Reageer

One thought on “OS: dag 10 – marathon mannen

  1. Karel

    Nederland won nog nooit een medaille bij de OS?
    Gerard Nijboer pakte zilver in Moskou in 1980 !

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>