OS: Dag 4 – 800 meter mannen

Op de 800 meter kan altijd van alles gebeuren. Een langzame race met een sprint aan het einde of juist een loper die gelijk aan het begin volle bak erin knalt. Het is mooi om naar te kijken. En er zijn een aantal goede atleten aanwezig die gebrand zijn op snelle tijden. Zo aast Rudisha al een tijdje op het verbeteren van het wereldrecord.

In de series die vandaag van start gaan, zal het tempo nog niet al te hoog liggen. Behalve misschien in de laatste serie als atleten nog hopen als tijdsnelste mee te kunnen. Dat is dan ook gelijk één van de voordelen van starten in een latere serie. De 800 meter is dan ook in tegenstelling tot bijvoorbeeld een sprint beter te controleren. Er is meer tijd om een bedachte tactiek tot een goed einde te brengen.

Wereldranglijsten
David Lekuta Rudisha is verreweg de favoriet op basis van zijn seizoen tot nu toe. Hij is sterk, snel en wil graag zijn eigen tijd van 1.41.01 minuten verbeteren. Dat lukte hem begin juli in Parijs bijna. Hij is dus in topvorm en als er niks misgaat vormt hij nauwelijks een bedreiging voor de andere mannen in het veld. Maar het zal de eerste keer niet zijn dat een olympische finale op de 800 meter een onverwachte winaar oplevert. De vader van Rudisha won eerder al eens een olympische medaille op de 400 meter.

Lathouwers
Robert Lathouwers heeft de eer om Nederland op de 800 meter te vertegenwoordigen. Na een moeizaam seizoen met blessures lukte het hem om zich te plaatsen met een goede tijd van 1.44.61 minuten in Hengelo. Dat is een zestiende plaats op de ranglijst van dit jaar. Boven hem staat een flink aantal Kenianen. Die kunnen niet allemaal meedoen. Dus met een beetje geluk loopt Lathouwers zich naar de finale. Een halve finale is toch wel de minimale inzet.

Foto: Wikipedia/ Erik van Leeuwen

Lees ook:OS: Dag 1 – Kogel
Lees ook:EK – Lathouwers naar finale 800 meter
Lees ook:OS: dag 2 -100 meter sprint
Lees ook:NK atletiek – dag 2
Lees ook:EK – Finale 800 meter – Lathouwers zesde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>