OS: Dag 3 – marathon vrouwen

De marathon is altijd een boeiend onderdeel om naar te kijken. Het is bijna een race van mens tegen natuur. Het lichaam gaat onvermijdelijk verzuren en dan begint het doorzetten en afzien. In Londen startten de vrouwen vandaag voor hun ruim 42 kilometer.

Statistieken
De marathon wordt voornamelijk gedomineerd door Afrikaanse loopsters. Toch is er sinds 1984 slechts één Afrikaanse winnares van de marathon terug te vinden in de statistieken. In 1996 won de Ethiopische Fatuma Roba. Japan heeft bij de vrouwen de meeste winnaressen op deze lange afstand staan.

Wereldranglijst
Op de wereldranglijst zijn in de bovenste regionen voornamelijk Ethiopische en Keniaanse atletes te vinden. Zij doen niet allemaal mee aan de olympische spelen, omdat slechts een beperkt aantal atleten per land kan deelnemen. De snelste tijd dit jaar (2.18.37 uur) is door Mary Jepkosgei Keitany gelopen in Londen. Zij heeft dus al laten zien dat ze het olympische parcours prima aankan. Het olympisch

Nederlanders
Hilda Kibet en Lornah Kiplagat starten namens Nederland op de olympische marathon. Zij kwamen dit jaar nog niet in actie op de volledige marathon en zijn niet terug te vinden in de lijst met beste jaarprestaties. Kiplagat liep eerder 2.22.22 uur op de marathon en Kibet heeft een persoonlijk record staan van 2.24.27, vorig jaar gelopen in Rotterdam.

Foto: Wikipedia / Erik van Leeuwen

Lees ook:Kibet twaalfde op seizoenslijst
Lees ook:Talent binnen familie Kibet
Lees ook:OS: dag 7 – 4×100 meter vrouwen
Lees ook:Chicago: marathon voor vrouwen
Lees ook:Lobby voor gelijkheid vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>