Marathon schadelijk voor het hart?

Iedereen die de berichtgeving rondom marathons volgt, heeft ongetwijfeld wel eens een keer gelezen dat iemand tijdens of kort na het lopen van een lange afstand bezweken is aan hartproblemen. En nu steeds meer mensen de marathon willen lopen, is het belangrijk om te onderzoeken of deelname aan de marathon eigenlijk schadelijk is. Cardioloog Justin Trivax onderzocht het.

Hij deed allerlei test op een kleine groep testpersonen die de marathon liepen. Uit zijn resultaten bleek dat een inspanning schadelijk is voor het hart. Tijdens de inspanning ontstaat er schade aan het hart en loopt een sporter de kans op problemen aan het hart. Maar hij ontdekte ook dat iemand die een uurtje per dag sport tijdens dat uur een risico loopt, maar juist minder tijdens de 23 uur dat hij niet sport.

Wat leert het onderzoek ons nu? Eigenlijk niet zo heel veel. De kans op hartproblemen tijdens het lopen van een marathon is nog altijd zeer klein. Sporten met mate is goed, maar als je voor de langere afstanden gaat en binnen jouw familie komen hartproblemen voor? Maak dan eens een afspraak met een arts. Die kan precies zien hoe jouw hart nu functioneert en of het verstandig is om aan de marathon te beginnen.

Foto: Flickr/ Rennett Stowe

Lees ook:Hartcontrole tijdens marathon
Lees ook:Wat drink jij?
Lees ook:Bedrijfsloop – gezond of niet?
Lees ook:Magie van de marathon
Lees ook:Het trimparcours

1 Reacties // Reageer

One thought on “Marathon schadelijk voor het hart?

  1. Zakelijk

    En het hart moet al zo hard werken. Als je hem dan ook nog zo op de proef gaat stellen dan ga je wel echt ver.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>