Voeding en hardlopen

De juiste voeding en op het goede moment eten zijn belangrijk bij het hardlopen. De één is uiteraard gevoeliger dan de ander voor lopen met een volle buik of met de verkeerde snacks achter de kiezen. Runnersweb schrijft er uitgebreid over. Hier een aantal tips.

Lopen kost energie
Zonder energie kun je niet lopen. Een hardloper haalt energie uit vetten en koolhydraten. Je eigen vetvoorraad is ruim voldoende om op te kunnen teren. Je hoeft dus geen extra vet te eten om te kunnen hardlopen. Voor koolhydraten geldt dat niet. Als je langere afstanden gaat lopen, raakt jouw voorraad op. Daarom hoor je marathonlopers ook over koolhydraten stapelen. Dat betekent niks anders dan in de week voor de wedstrijd extra vaak een maaltijd met koolhydraten te eten, zodat je voorraad groter is.

Eet op het juiste moment
Iedereen weet dat lopen op een volle maag niet prettig is. Je wilt ook niet zonder te eten gaan lopen. Hoe lang duurt het dan voordat bepaalde maaltijden weer uit je maag zijn en je prettig kunt trainen? Over het algemeen geldt dat het bij een kleine lichte maaltijd twee uur duurt, over een grote broodmaaltijd doet je maag vier uur en over een warme maaltijd zes uur.

Eet gezond
Gezond eten is natuurlijk een open deur, want het is voor iedereen gezond of je nu loopt of niet. Runnersweb stelde een top 10 samen van elementen die onmisbaar zijn in een gezonde sportvoeding:

  1. calcium (zuivel)
  2. eiwit (vlees, zuivel, sojabonen, graan)
  3. foliumzuur (volkorenproducten, linzen, groene bladgroente, citrusfruit)
  4. fytochemische stoffen (fruit, groente, graan)
  5. ijzer (vlees, groente, graan, aardappels)
  6. koolhydraten (vb pasta)
  7. vetten (meervoudig onverzadigd vet uit bijvoorbeeld vis)
  8. vitamine C (fruit en groente)
  9. vitamine E (noten, zaden, groente, fruit)
  10. zink (vlees, vis, bonen, volkorenbrood, tarwekiemen)

Foto: Flickr/Martin Cathrae

Lees ook:Rode bieten zorgen voor snelheid
Lees ook:Vasten tijdens de spelen
Lees ook:Rennen op blote voeten
Lees ook:National running day
Lees ook:Lopers leven langer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>