Rennen op blote voeten

Niet iedereen zal direct enthousiast raken bij de gedachte aan rennen op blote voeten. Toch is het een gedachtegoed dat steeds meer aanhangers krijgt. Het zou namelijk minder blessuregevoelig zijn dan lopen mét schoenen.

Daniel Lieberman is een aantal jaar geleden gestart met lopen op blote voeten en enthousiast geraakt over deze manier van lopen. Volgens hem is het een gezonde manier van lopen. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw ging met op sportschoenen hardlopen. Er zitten dikke dempende zolen in die ervoor zorgen dat het comfortabel is om op de hak te landen.

Lieberman, wetenschapper, gelooft dat het beter is om juist op de voorvoet of het middelste deel van de voet te landen. Een landing op de hiel zorgt ervoor dat alle energie direct geabsorbeerd wordt en er een schok op de hiel ontstaat van een paar keer het lichaamsgewicht. Als iemand op zijn voorvoet landt en vervolgens afwikkelt naar de hiel, wordt de energie op een andere manier verwerkt. En ontstaat er een minder grote klap bij het neerkomen. Zo kunnen blessures voorkomen worden.

De ontwikkeling van steeds lichtere schoenen en de zogenaamde blote voetenschoenen is dan ook gunstig. Want juist door de dikke hak van de meeste hardloopschoenen zijn lopers zich er niet van bewust dat ze alles opvangen met hun hielen. Pas als je eens zonder schoenen gaat hardlopen en vol op je hakken landt, zul je merken dat het geen efficiënte manier van lopen is. Zeker niet voor je hielen.

De zomer is het ideale jaargetijde om te starten met hardlopen op blote voeten. Maar bouw het rustig op en kies in het begin voor een zachte onder grond. Dus ga lekker naar het park of het strand en doe je warming up of cooling down eens zonder schoenen.

Foto: Flickr/alegriphotos

Lees ook:Lopen op blote voeten
Lees ook:Hoe voorkom je shin splints?
Lees ook:Voeding en hardlopen
Lees ook:Starten met lopen na de zomer
Lees ook:Tips voor cross

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>