Voordeel van blades

De Zuid-Afrikaanse Oscar Pistorius heeft een missie: een olympische missie. De 400 meterloper, ook wel bekend als de bladerunner, wil in Londen meedoen. Én hij wil af van het beeld dat zijn protheses hem voordeel bieden tijdens de 400 meter sprint.
In de Volkskrant van 16 mei 2012 legt hij uit dat hij geen voordeel heeft van zijn blades. Als dat zo zou zijn, dan zouden er volgens Pistorius veel meer gehandicapte sporters mee kunnen doen met de wereldtop. Pistorius is de enige die snel genoeg is om mee te tellen op de reguliere wereldranglijst.

Pistorius laat de verslaggever van de Volkskrant aan de blades voelen zodat duidelijk wordt dat ze helemaal niet soepel zijn of op een bepaalde manier voor extra vering zorgen.

De sprinter is trots op zijn prestaties en schrijft die toe aan hard werken en niet aan de kwaliteit van zijn protheses.

Het zal altijd een discussie blijven omdat kunstbenen en gewone benen alletwee voor en nadelen hebben. In een prothese treedt geen verzuring op. Maar het is lastiger om snelheid te maken met de protheses. Pistorius heeft bijvoorbeeld veel meer passen nodig dan een gewone sprinter.

Hoe het ook zit. Pistorius is een mooi boegbeeld voor de gehandicaptensport. En volgens hem is dat nodig, omdat er door oorlogen steeds meer jonge jongens bijkomen die één of twee benen missen.

Bron: Volkskrant 16-05-2012: Snelste man op kunstbenen blijft strijden tegen scepsis.
Foto: Karva Javi

Lees ook:Merritt vreest bladerunner
Lees ook:Discussie over blade-lengte
Lees ook:Einde olympische droom Som en Hak
Lees ook:Bolt gunt Blake wildcard
Lees ook:Bondscoach blij met paralympisch resultaat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>