Haardloper Huzengoa

Sommige lopers blinken uit door hard werken en zijn bescheiden. Aan andere lopers kleeft een groot verhaal. Louwe Huizinga, die zijn beste tijden liep tijdens de Eerste Wereldoorlog, was een markant man. Zijn verhaal is als toneelstuk te zien op de planken in Groningen en Drenthe.

Zonder training was Huizinga al razend snel en liep de beste lopers in zijn buurt er met gemak uit. Hij liep zelfs ooit het wereldrecord op de marathon. Helaas is dit nooit officieel erkend.

Huizinga was een groot sporter, maar het was ook een man met twee kanten. Aan de ene kant een knappe atleet en aan de andere kant een moeilijke man, een ruziemaker. Hierdoor is zijn carrière waarschijnlijk al vroeg gestrand.

Na zijn successen is het hard achteruit gegaan. Hij stortte zich in de alcohol en was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de NSB. In 1973 stierf de man eenzaam.

Meer info over het toneelstuk
.

Lees ook:Kibet twaalfde op seizoenslijst
Lees ook:Halve marathon start na Oranje
Lees ook:Dier belaagt hardloper
Lees ook:Merritt vreest bladerunner
Lees ook:Einde olympische droom Som en Hak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>