Op jonge leeftijd al trainen op 100 meter sprint?

Uit Amerika komen veel goede sprinters. Het is bijna ondenkbaar dat er op belangrijker mondiale wedstrijden geen sprinter in de finale staat. Hoe komt dat toch? Uiteraard is het een groot land, dus de kans dat er een snelle sprinter te vinden is, is groter dan in Nederland. Kennelijk beginnen ze ook op een andere leeftijd aan de langere sprints, dan bijvoorbeeld in Nederland.

Hier beginnen de allerkleinste atleetjes met de 40 meter sprint. Als ze een paar jaar ouder zijn, komt daar steeds twintig meter bij. Pas als ze tieners zijn, staat de 100 meter sprint op het programma. Er is dus een geleidelijke opbouw in de afstand en daarmee zwaarte van de sprint.

In Amerika lijkt dat anders te gaan. In de aanloop naar de olympische spelen, vinden in Amerika de youth olympics plaats. Uit dit artikel blijkt dat een jongetje van zeven, dat nog maar 5 maanden aan atletiek doet, uitgenodigd is om uit te komen op de 4×100 meter sprint. Hij loopt ook graag de 100 en 200 meter. Een behoorlijke afstand voor zo’n klein mannetje om op volle snelheid te kunnen lopen. Of worden ze daar hard van en zorgt dat ervoor dat Amerika zoveel snelle sprinters voortbrengt?

Moeten we in Nederland ook eens kritisch kijken naar de sprintafstanden van de jeugd? Eerder toewerken naar de volledige afstand om zo toppers te creƫren. Of vind je dat op jonge leeftijd meedoen belangrijker is dan winnen en er vooral spelenderwijs getraind moet worden?

Uit onderzoek blijkt overigens dat bij veteranen die snelheid over de sprint afneemt. Misschien is het een idee om vanaf een bepaalde leeftijd ook weer af te bouwen. Zodat iemand die in de categorie 65+ uitkomt weer een comfortabelere 80 of zelfs 60 meter loopt.

Foto: USAG-Humphreys

Lees ook:Twijfels over estafetteploeg
Lees ook:Gebrselassie in vorm
Lees ook:Starten met lopen na de zomer
Lees ook:OS: dag 7 – 4×100 meter vrouwen
Lees ook:Kampioenschap berglopen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>